Här byggs morgondagens största samling av lokal mat & annat du söker i närmsta trakten
Urvalspolicy för köttproducenter på Traktens
Här listas fristående gårdar, slakterier och charkuterier med lokal förankring. Dock finns många gårdar utan gårdsförsäljning direkt till kund så filtrera på gårdsförsäljning om du som privatkund vill köpa kött från närmsta bonde.
Storskaliga industriföretag och koncernägda aktörer tas inte med. Det finns många köttproducenter så filtrera med urvalsknapparna. Du kan sätta din egen gård eller din favorit - leverantör av kött på kartan genom att fylla i detta formulär på denna länk , denna registreringslänk finns också längst ner på sidan till alla områden men det är än så länge bara Kött & Charks som det är påkoppllat med automation till kartor och tabell. Registreringsformulär finns för alla områden längst ner på sidan.
Korvproduktion (färsk / kallrökt / varmkorv)
Salami / lufttorkat
Pastejer & leverpastej
Sylta / köttfärsrätter / färdigrätter
Pate / terrin
Rökt kött (t.ex. sidfläsk, bog, hjort, ren, gris)
Rökt fågel
Rökt korv / salami
Eget rökeri på gården / samarbetspartner
🔪 Styckning
Styckning på gård (egna faciliteter)
Samarbetar med slakteri eller styckeri
Kan erbjuda “styckningsval” för köttlådor
Grovstyckning / finstyckning / konsumentförpackning
Hängmörning av nötkött
Våtmörning / vakuumlagring
Torrsaltning / fermentering
Specialskuret (t.ex. amerikanska detaljer: brisket, flat iron, etc.)
Konsumentförpackning med etikett
Vacuum-packat
Märkning enligt certifiering (KRAV, EU-ekologiskt, lokal märkning)
Etikettering med näringsinnehåll
Fryspackning / boxlösningar
EU-ekologiskt
KRAV
Svenskt Sigill / Från Sverige
Halal enligt svensk lag
Egen gårdscertifiering / transparensprotokoll
Några djurslag som går att hitta och äta:
– Mjölkko (nöt från mjölkproduktion)
– Ungnöt
– Stut / Oxe
– Tjur
– Kalv (ljus/mörk)
– Highland cattle
– Wagyu (finns i Sverige, lyxsegment)
– Dexter / Hereford / Charolais (lantraser)
– Linderödssvin (enda svenska lantrasen, används ofta i utegrisproduktion)
– Slaktsvin (konventionell)
– Yorkshire (moderras i konventionell svensk produktion – bra moderegenskaper)
– Lantras (Svensk landras) (också vanlig som moderras)
– Duroc (vanlig faderras – ger marmorerat kött)
– Hampshire (används ofta som faderras – tillväxt och köttkvalitet)
– Piétrain (används ibland – mycket muskelmassa, mindre fett)
(Obs: Konventionella slaktsvin är ofta korsningar, t.ex. Landras × Yorkshire × Duroc)
– Konventionellt slaktsvin (inomhus, storskaligt, effektivt)
– Utegris (går fritt ute, ibland sommartid, ofta i småskalig produktion)
– Ekologisk gris (enligt EU:s regler, innefattar utevistelse och ekologiskt foder)
– KRAV-gris (strängare regler än eko: mer plats, grovfoder, utevistelse, etc.)
– Hemmagrisar / gårdsuppfödda grisar (ibland av lantras, ibland blandras)
– Minigris / hobbygris (kan ibland förekomma i marknadsföring men ej för kött)
– Vildsvin-hybrid (mycket ovanligt, men förekommer – juridiskt och etiskt komplext)
– Gotlandsfår
– Gute
– Helsingefår
– Dalslandsfår
– Klövsjöfår
– Åsenfår
– Roslagsfår
– Värmlandsfår
– Fjällnäsfår
– Ryafår
– Walliska svartnosfår
– Texel
– Suffolk
– Dorset
– Oxford Down
– Hampshire Down
– Charollais
– Ile de France
– Korsningslamm (Texel × Finull t.ex.)
– Vuxet tackakött
– Bagge (för kött, ibland för avel)
– Lammkött (vår eller höst)
– Slaktfår (äldre djur)
– Killing
– Vuxen get (mer ovanligt)
– Mjölkget (i kombination med ostproduktion)
– Slaktkanin (gårdsproduktion förekommer)
– Kyckling (industribruten eller småskalig)
– Värphöna (efter äggproduktion)
– Gårdskyckling
– Kalkon
– Gås
– Anka
– Vaktel
– Struts (finns i liten skala i Sverige)
– Fasan (ofta jaktvilt)
– Duvkött (ovanligt men möjligt)
– Emu (någon enstaka gård i Sverige)
– Påfågel (finns, men ytterst ovanlig)
– Andra småvilt: gräsand, orre, tjäder (vid jakt)
– Amerikansk bison (småskalig uppfödning i Sverige)
– Älg
– Rådjur
– Hjort (kronhjort/dovhjort)
– Ren (från renskötsel, säljs även gårdsnära)
– Mufflon
– Bäver (förekommer som viltkött ibland)
🐗 Vildsvin
🐻 Björn
🦡 Grävling
🐎 Häst (obligatoriskt test för slakt i Sverige)
Not: Trikintest är inte krav för tamgris längre inom konventionell kontroll, men kan förekomma i småskalig uppfödning (och export).
Upplevelser vid besök på en del gårdar:
Gårdsvisning
Prova på-styckning
Boende
Korvproduktion (färsk / kallrökt / varmkorv)
Salami / lufttorkat
Pastejer & leverpastej
Sylta / köttfärsrätter / färdigrätter
Pate / terrin
Rökt kött (t.ex. sidfläsk, bog, hjort, ren, gris)
Rökt fågel
Rökt korv / salami
Eget rökeri på gården / samarbetspartner
🔪 Styckning
Styckning på gård (egna faciliteter)
Samarbetar med slakteri eller styckeri
Kan erbjuda “styckningsval” för köttlådor
Grovstyckning / finstyckning / konsumentförpackning
Hängmörning av nötkött
Våtmörning / vakuumlagring
Torrsaltning / fermentering
Specialskuret (t.ex. amerikanska detaljer: brisket, flat iron, etc.)
Konsumentförpackning med etikett
Vacuum-packat
Märkning enligt certifiering (KRAV, EU-ekologiskt, lokal märkning)
Etikettering med näringsinnehåll
Fryspackning / boxlösningar
EU-ekologiskt
KRAV
Svenskt Sigill / Från Sverige
Halal enligt svensk lag
Egen gårdscertifiering / transparensprotokoll
Några djurslag som går att hitta och äta:
– Mjölkko (nöt från mjölkproduktion)
– Ungnöt
– Stut / Oxe
– Tjur
– Kalv (ljus/mörk)
– Highland cattle
– Wagyu (finns i Sverige, lyxsegment)
– Dexter / Hereford / Charolais (lantraser)
– Linderödssvin (enda svenska lantrasen, används ofta i utegrisproduktion)
– Slaktsvin (konventionell)
– Yorkshire (moderras i konventionell svensk produktion – bra moderegenskaper)
– Lantras (Svensk landras) (också vanlig som moderras)
– Duroc (vanlig faderras – ger marmorerat kött)
– Hampshire (används ofta som faderras – tillväxt och köttkvalitet)
– Piétrain (används ibland – mycket muskelmassa, mindre fett)
(Obs: Konventionella slaktsvin är ofta korsningar, t.ex. Landras × Yorkshire × Duroc)
– Konventionellt slaktsvin (inomhus, storskaligt, effektivt)
– Utegris (går fritt ute, ibland sommartid, ofta i småskalig produktion)
– Ekologisk gris (enligt EU:s regler, innefattar utevistelse och ekologiskt foder)
– KRAV-gris (strängare regler än eko: mer plats, grovfoder, utevistelse, etc.)
– Hemmagrisar / gårdsuppfödda grisar (ibland av lantras, ibland blandras)
– Minigris / hobbygris (kan ibland förekomma i marknadsföring men ej för kött)
– Vildsvin-hybrid (mycket ovanligt, men förekommer – juridiskt och etiskt komplext)
– Gotlandsfår
– Gute
– Helsingefår
– Dalslandsfår
– Klövsjöfår
– Åsenfår
– Roslagsfår
– Värmlandsfår
– Fjällnäsfår
– Ryafår
– Walliska svartnosfår
– Texel
– Suffolk
– Dorset
– Oxford Down
– Hampshire Down
– Charollais
– Ile de France
– Korsningslamm (Texel × Finull t.ex.)
– Vuxet tackakött
– Bagge (för kött, ibland för avel)
– Lammkött (vår eller höst)
– Slaktfår (äldre djur)
– Killing
– Vuxen get (mer ovanligt)
– Mjölkget (i kombination med ostproduktion)
– Slaktkanin (gårdsproduktion förekommer)
– Kyckling (industribruten eller småskalig)
– Värphöna (efter äggproduktion)
– Gårdskyckling
– Kalkon
– Gås
– Anka
– Vaktel
– Struts (finns i liten skala i Sverige)
– Fasan (ofta jaktvilt)
– Duvkött (ovanligt men möjligt)
– Emu (någon enstaka gård i Sverige)
– Påfågel (finns, men ytterst ovanlig)
– Andra småvilt: gräsand, orre, tjäder (vid jakt)
– Amerikansk bison (småskalig uppfödning i Sverige)
– Älg
– Rådjur
– Hjort (kronhjort/dovhjort)
– Ren (från renskötsel, säljs även gårdsnära)
– Mufflon
– Bäver (förekommer som viltkött ibland)
🐗 Vildsvin
🐻 Björn
🦡 Grävling
🐎 Häst (obligatoriskt test för slakt i Sverige)
Not: Trikintest är inte krav för tamgris längre inom konventionell kontroll, men kan förekomma i småskalig uppfödning (och export).
Upplevelser vid besök på en del gårdar:
Gårdsvisning
Prova på-styckning
Boende
En lista över några kända samlingar lokalproducerande
Gårdsnära: https://www.gardsnara.se/sok – Sveriges största söktjänst för närproducerad mat och dryck, med dryga 700 registrerade producenter, filtrering efter region och produkt.
Bondens Skafferi: https://www.bondensskafferi.se/ Mottot lyder: Think global, eat local.
Ekologiska gårdar i Sverige: https://www.ekogardar.se/ En sökbar samlingsida med en köttgård.
Gårdarna i Värmland: https://www.gardarnaivarmland.se/ Hittas i "Gårdsbutikerna" hemma i din dator - för dig som enkelt vill handla från Värmlänska gårdar och veta mer om riktigt god mat.
Skafferi Värmland: https://skafferivarmland.se/ (indirekt via Region Värmland, www.regionvarmland.se): Kopplat till NIFA, fokuserar på lokala ingredienser och offentliga kök i Värmland.
Gröna gårdar: https://www.gronagardar.se/sv en annan samling gårdar med karta
Bondens Egen Marknad: https://bondensegen.com/ – Ett nätverk med lokala marknader över hela landet där småskaliga köttproducenter säljer direkt till konsumenter.
Lokalproducerat i Väst: https://lokalproducerativast.se/ Använd deras interaktiva karta för att hitta lokala producenter och resturanger som vi samarbetar med
Lokalproducerat i Sverige: https://www.lokalproducerat.se – En plattform kopplad till Jordbruksverket som samlar småskaliga producenter, med fokus på ekologisk och lokal produktion. Täcker flera hundra producenter.
Mylla: https://mylla.se/ Mylla handlar att det ska bli enklare att handla riktigt bra mat från den som faktiskt skapat den. Mat som du vet var den kommer ifrån. Hur den producerats, och av vem. Deras mission är att tillsammans med likasinnade driva på en matrevolution. Kort sagt, att återskapa relationen mellan de som äter maten och de som producerar den.
Svenska Köttföretagen: https://kottforetagen.se – En bransch- och utvecklingsorganisation som stödjer småskaliga producenter av nötkött, fläsk och lamm genom sitt nätverk av abattörer, med uppskattningsvis 150-200 producenter.
Jämtlands Fjällkooperativ: https://www.fjallkooperativ.se – Ett regionalt kooperativ i Jämtland som samlar småskaliga köttproducenter, med fokus på nötkött och lamm, uppskattningsvis 50-100 medlemmar.
BroilerNet: https://broilernet.eu – En nischad samling av cirka 150 småskaliga fjäderfäproducenter i Sverige, huvudsakligen konventionella, koncentrerade i södra Sverige.
REKO-rings: https://reko.se – Ett växande nätverk med cirka 50 ringar i Sverige (särskilt i västra Sverige), där småskaliga producenter, inklusive kött, säljer via Facebook-grupper. Omsätter ca 40 miljoner EUR årligen i Finland och expanderar i Sverige.
Fjardhundraland: https://www.fjardhundraland.se – En regional samling av gårdsbutiker nära Stockholm, Uppsala och Västerås, med fokus på lokalt kött och andra produkter från småskaliga producenter.
Visit Småland – Mat i Småland: https://www.visitsmaland.se – En guide till småskaliga producenter i Småland, inklusive gårdsbutiker och evenemang som MAT-mässan, med hundratals producenter listade.
Matkulturen i Sverige: https://www.livsmedelsverket.se – Livsmedelsverket har en sektion om småskalig matproduktion, inklusive kött, med länkar till regionala initiativ och producenter.
GardenFood : https://www.gardenfood.se/om-oss Garden Food har sin bas i Stockholm men kan med hjälp av samarbete med andra transportföretag erbjuda utkörning till butiker och grossister i hela landet.
Tabia farms: https://taibafarms.com/ Inte småskaligt men
Gårds-Sällskapet: https://www.gardssallskapet.se/ På Gårdssällskapet kan matälskare köpa kött direkt från bonden med gott samvete. Länken mellan gård och hushåll, och levererar färskt svenskt, ekologiskt kött hem till dig.